tiistai 9. joulukuuta 2014

Yksivuotiaan itsenäisyysjulistus

Kerttu se on semmoinen tyttö, joka tarttuu toimeen. Kerttu on myös omnipotentti eli kaikkeen pystyvä. Pipon tai hanskan pukeminen? Onnistuu! Vessapaperirullan tehokas purkaminen? Varmasti! Lelukoiran lenkitys, villasukkalaatikon avaus, tyhjennys ja sisällön levitys tai ostoskassin raahaaminen keittiöön? Totta kai! Itse teen kaiken, koska olen oman elämäni subjekti, ja pyöritän muuten teidänkin maailmaanne, ettäs tiedätte, julistaisi hän, jos paapatustaan ymmärtäisimme.

Tämä lautanen on muuten oikeasti Veeran,
 joka sai sen aikanaan ihan pikkuisena Sarilta
ja Jenniltä ja Kaisalta, ja se on pitänyt
ihanuutensa kaikki nämä vuodet!
Taas saa luetella eläimiä
ruokahetken aikana, ihanaa :)
Aargh. Tämänkin vaiheen olin unohtanut. Yhtäkkiä suunnilleen eilen se hokasi olevansa samaa porukkaa kuin me muut, ja mitä me teemme, sen haluaa tehdä myös hän.

Esimerkiksi nyt tämä hilpeä itsenäinen ruokailu -asia. Ai että miten paljon helpommalla pääsisi, jos vaan syöttäisi sitä väkisin itse ja jotenkin lannistaisi sen olemaan olematta aktiivinen. Ei olisi ruokaa naamassa, takaraivossa, vaatteissa, tuolissa, ympäri pöytää ja lattialla. Ikävä kyllä tämä nyt vaan on sellainen taito, joka ihmisen on lopulta otettava haltuun, ja jos sillä on nyt kiinnostus opetella se, hetkeen kannattaa tarttua.

Ei se muistaakseni kauaa kestä: jos nyt muutaman viikon jaksan olla kärsivällinen ja istua (valitettavasti hetkellisesti paljon pidempien) ruokahetkien ajan lapsen vieressä estämässä suurimmat sotkut ennen kuin ne syntyvät ja opastan samalla kulttuurisessa puolessa, eli kiellän astioiden holtittoman siirtelyn ja ruuan tarkoituksellisen heittelyn, se oppii sinä aikana aika taitavaksi syöjäksi, ja sitten kohta sitä ei enää tarvitse syöttää tai kauheasti vahtiakaan. Mutta kyllä se vaatii lehmän hermoja, joita mulla ei juuri ole. Kasvatan.

Onneksi on minulla vedellä laimennetulla limentuoksuisella astianpesuaineella uudelleen täytetty yleispuhdistussuihkepullo, joka kädessä suihkin menemään näiden riemukkaiden ruokailuhetkien jälkeen. Kertulla on myös kauppaleikistä sosialisoitu muoviputeli, jolla se suihkii vieressä. Sssh sssh vaan.

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti