perjantai 5. joulukuuta 2014

Mammahormonit, teoriaosuus

Oli pakko selvittää nyt vihdoin viimein itselle nämä jutut. Ekasta synnytyksestä jäi mieleen se todellakin muuntunut tietoisuuden tila, jossa olin kirkkaasti itseni sisällä ja muu maailma oli vain usvaista ja toissijaista taustaa. Ainoa asia, joka sieltä ulkopuolelta kurotti siihen, mikä oikeasti oli tärkeää, oli tuo Mies tuossa, joka jaksoi hieroa alaselkää ja olla siinä mun kanssani, kun lapsi oli päättänyt olevansa valmis tulemaan meidän luo.

Synnytysregressio kuulostaa tosi typerältä ja kylmältä kuvaamaan sitä tunnetta, jossa olin ehkä lähimpänä itseäni ikinä. Regressiosta tulee ensimmäiseksi mieleen sen taantumista tarkoittava merkitys, mutta vaikka ulkopuolisen mielestä en ollut älyllisyyden huipentuma, niin omasta mielestäni olin kyllä aika täynnä viisautta niinä tunteina. Osasin ihan sairaan hyvin synnyttää kokonaisen uuden lapsen, vaikken ollut tehnyt sitä koskaan ennen!

Tiesin, että koska hippeilin, kaikki kemikaalit tulivat omasta kropastani, mutta olisi jo silloin ollut kiva tietää, mitä suonissa oikein virtasi. Aika lailla mututuntumalla näihin hormonitoiminnan ihmeisiin on tässä suhtautunut, mutta otanpa nyt asiakseni vääntää rautalangasta, mitä hormoneja vaaditaan, että lapsi saadaan navan tälle puolen sekä vielä ruokittua.

Endorfiini
kehon itse tuottama kipulääke, joka saa aikaan mielihyvää ja saa kivun tunteen hälvenemään, ja jota erittyy aina, kun on hyvä olla

Oksitosiini
hormoni, joka saa kohdun ja maitotiehyitä ympäröivät lihakset supistelemaan, eli mahdollistaa sekä sikiön että maidon tulon maailmaan, ja jota erittyy, kun on hyvä olla (mm. vauvan imiessä rintaa); lisää luottamusta ihmisiin

Prolaktiini
hormoni, joka säätelee maidon tuotantoa, ja jota erittyy, kun vauva imee rintaa; kehon oma unilääke

Bebesinfo.fi-sivustolla on mun makuni mukaan selvitetty, miten nämä pelaavat yhteen synnytyksen aikana. Googlaillessa löysin myös hyvän käytännön esimerkin prolaktiinin toiminnasta, vaikka se liittyykin enemmän raskauden alkuvaiheeseen.

Selvityksen seuraavassa, empiirisessä osuudessa käsittelen sitä, miten ja milloin hormonitoiminnan muutokset kävivät ilmi omissa synnytyksissäni.

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti