tiistai 28. lokakuuta 2014

--- Tilanne täysihoitolassa rauhoittunut ---

Mellakoitsija riisui taisteluhansikkaansa
Haastattelimme viime viikolla porilaisen täysihoitolan johtajatarta, rouva P:tä, saadaksemme selkoa yöaikaan häiriötä aiheuttaneen asukkaan motiiveista ja tilanteen vakavuudesta. Olemme nyt palanneet tapahtumapaikalle.

Johtajatar P., onko yötarjoilun lopettamisesta johtunut mellakointi laantunut?

Kiitos kysymästä, kyllä! Kuten viimeksi ennakoin, muutama yö meni ikään kuin vanhasta tottumuksesta pariin kertaan heräillen: asukas alkoi huutelemaan tarjoilun perään, mutta uskoi kyllä ensimmäisellä kerralla, kun rauhoittelin hiukan, paijailin takaraivoa ja peittelin uudestaan. Toisen kerran, siinä kolmen-neljän aikaan herätessään, asukas oli jo pettyneempi, ja asia jouduttiin selvittämään perin pohjin, kuitenkin täysin positiivisessa hengessä. Maitoa ei nyt kerta kaikkiaan enää tarjoilla. Kaiken kaikkiaan rauhoittumiseen ja sen jälkeiseen uudelleen nukahtamiseen kului puolisen tuntia, mutta sen jälkeen rauha jatkui aamuun asti. Neljäntenä yönä jouduin käymään asukkaan luona yhden ylimääräisen kerran, mutta viime yönä hän nukahti normaalisti klo 20.15 ja heräsi seuraavan kerran vasta klo 5.45. Periaatteessa henkilökunta on valmistautunut aloittamaan työpäivän vasta seitsemältä, joten nukutin tytön vielä, vaikka hän selvästi olisi jo ollut valmis aloittamaan aamun. Siksi pääsin itse takaisin torkkumaan vasta puoli seitsemän jälkeen, mutta onneksi hoitolan toinenkin asukas heräsi vasta puoli kahdeksalta.

Onko nyt kyseessä todellinen edistysaskel, vai onko tämänhetkinen tilanne vain väliaikainen rauha?

Aiemmista kokemuksista viisastuneena uskallan sanoa vain, että kaikki on mahdollista, ja että aivan varmasti yöheräilyt tulevat jatkumaan jossakin vaiheessa. Hampaiden kolotus ja mielikuvituksen kehittyminen tuovat tuonnempana varmasti uusia haasteita, samoin ennen pitkää edessä oleva sänkyjen vaihto. Tärkeintä on nyt kuitenkin osata nauttia tästä hetkestä, ja henkilökunnan mahdollisuudesta katkeamattomiin yöuniin! Itse tosin havahduin viime yönäkin vanhasta muistista, mutta onnistuin jatkamaan unta saman tien. Jonkinlainen hälytysvalmius siis kannattanee säilyttää, ja tähdätä itsekin ajoissa nukkumaan siltä varalta, että häiriöitä tulee.

Saattaa olla, että täysihoitolassa sunnuntaina järjestetty tilaisuus sekä eilisen neuvolakäynnin yhteydessä saaduilla kolmella rokotuksella oli myös oma vaikutuksensa väsymyksen määrään, samoin kellojen siirto talviaikaan varmasti vaikutti asukkaan heräämisen ajankohtaan. Toivottavasti unirytmi saadaan kuitenkin pysymään nykyisenä ilman jatkuvaa juhla- tai rokotusputkea.

Entä täyshoitolan tarjoilutoiminta tästä eteenpäin?

Tuoretta luomumaitoa on edelleen saatavilla pieniä määriä, mutta vain päiväsaikaan. Maidontuottaja on varautunut tiettyyn kysyntään, ja siksi maitoa on edelleen markkinoilla siinä määrin, että aamiaisella asukas on saanut sitä nauttia lähes juopumiseen asti - samanlaista ilmettä en hänen kasvoillaan ole nähnytkään 10 kuukauteen! Päivällä kysyntä on kuitenkin selvästi vähäisempää, ja odotettavissa on, että tuotanto hiipuu pikku hiljaa tulevien päivien ja viikkojen kuluessa.

Kiitos haastattelusta!

Kiitos!

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti