keskiviikko 22. lokakuuta 2014

1-vuotissynttärisuunnittelua, osa 2

Aikaa bileiden toteuttamiseen on nyt kaksi ja puoli tehokasta järjestelypäivää. Se tarkoittaa sitä, että ruokapuoli eli sen myötä ostoslista pitää olla nyt suunniteltuna valmiiksi. Määriä varten on varmisteltu tulijoita, mutta olennaisinta on, että eri tuotteiden nimet on laitettu listaan. Mitä listasta ei löydy, löytyy riittävässä määrin kaapista.

Menu

kasvissosekeitto
(porkkana, peruna, sipuli, kerma, kasvisliemikuutio)
sormiruokabuffetti
(omena, kurkku, juusto, lihapulla)
DIY trifle -työpaja
(vaniljavaahto, hedelmäsoseita, keksejä, pikkukarkkeja)
* * *
mehu

Tällä hetkellä tulonsa vahvistaneita aikuisvieraita on 6, lapsivieraita 5. Mahdollisia tulijoita on 10 aikuista ja 10 lasta, ihan pienet vauvat, kotijoukot ja vaate-esittelijä siihen päälle. Ruokia ei kulu naamaa kohti kovin paljoa, mutta keskimäärin voisi uskoa keittoa menevän vajaan desin per henkilö, eli jos keitän kolme litraa, yli jäävä osuus ei ole mahdoton tuhota oman väen voimin seuraavana päivänä. Sormiruokaa kulunee varttidesi per laji per vieras. Jälkkäri on vaikein, sitä on laskettava 1,5 annosta per aikuinen, mitä annoksen koko sitten liekään. Astioiden suhteen on punnittava ekologisuutta vs. kestävyyttä: konepestävä keramiikka ei lapsivieraiden käsissä välttämättä ole paras vaihtoehto. Kaikki tämä jätetään hautumaan, ja parin nukutun yön jälkeen määrät ovat kirkastuneet takaraivossani.

Tilankäyttö

eteinen: vaatesäilytys
keittiö: tarjoilu
olohuone: vaate-esittely ja aikuisten kanssa hengailu
naapurihuone: leikkitila

Meidän kodin vakavin suunnittelullinen ongelma on sisäänkäynnin toimimattomuus. Ovensuun saa helposti jumiin jo yksi väärin sijoittunut ihminen, sillä ympäri ei kerta kaikkiaan pääse. Tuulikaapissa on jo normaalioloissa lukematon määrä kenkiä, jotka vaikeuttavat kulkua entisestään. Lisäksi minkäänlaista vaatekaappia ei ole, vaan kaikki ulkovaatteet roikkuvat yhdessä pystynaulakossa ja koukuissa seinällä. Ratkaisu: ennen juhlia kaikki isäntäväen kengät kasataan tuulikaapin kenkähyllyille verhon taakse piiloon, ja ainakin osa vieraiden kengistä sijoitetaan eteisen puolelle (tässä piilee riski, koska vieraista osa on siinä iässä, että irtain lähtee vaeltamaan). Naulakoista kuljetetaan oman väen vaatteet alakertaan pois silmistä, ja aikuisvieraita kehotetaan asettelemaan omat takkinsa naulakoihin. Jokaista lapsivierasta varten varataan muovikassi, johon haalarit, pipot, hanskat ja sukat, kenties myös kengät, mahtuvat, eikä niitä tarvitse lähdön hetkellä etsiskellä. Paremmissa bileissä kasseihin voisi sujauttaa jo ennakolta jonkun söpön lahjan, mutta nämä eivät ole niin hyvät bileet. Kassit sijoitetaan yläkerran portaisiin suljetun portin taakse niin, että isommat lapset mahtuvat kulkemaan niiden vierestä, mutta pienimmät eivät ylety tutkimaan niiden sisältöä.
 

Monesta 0-3-vuotiaasta vieraasta koituva ongelma on yleinen turvallisuus. Oman kääpiön perässä ehtii kieltämään hattivattien onginnan sähköpistokkeista ja hellan nuppien kääntelyn sekä ennakoimaan huonot kiinnostuksen kohteet, mutta isommassa porukassa tämä voi osoittautua vaikeammaksi, etenkin, jos oletetaan, että aikuiset haluavat osin keskittyä myös vaate-esittelyyn. Ratkaisu: naapurihuoneen oviaukot tukitaan erilaisilla huonekaluilla niin, ettei käynti keittiöön onnistu lainkaan, ja olohuoneeseenkin pääsee vain kiipeämällä. Naapurihuoneen kirjahyllyn alaosa ja kaappien ovet peitetään tai suljetaan pitävästi. Lisäksi ne töpselit, joita ei voida naamioida, on kerta kaikkiaan peitettävä esimerkiksi maalarinteipillä. Vessan ovi ja portaiden portit on pidettävä suljettuina. Toinen ongelma on ruokailijoiden rajoittunut motoriikka ja kehittymättömät ruokatavat. Ratkaisu: keittoruoka on helposti syötettävissä, sormibuffet koostuu vain tahraamattomista aineksista, ja jälkiruoka - no, jossakin vaiheessa on otettava riskejä.

Koristelu

Paljon ilmapalloja naapurihuoneen lattialla ei ole pettänyt vielä koskaan. Mukaan voi heitellä pehmeitä leluja. Kattauksen keskelle kenties serpentiiniä. Jotta juhlien varsinainen syy ei unohtuisi, voi porttiin sitoa ilmapallon ja teipata tervetulotoivotuksen. Muuten juhlava tunnelma syntyy jo siitä, että keskikerroksen jokainen nurkka on siisti ja pölytön saman päivän aikana.


Follow my blog with Bloglovin

2 kommenttia:

  1. Paljon onnea Kertulle! Mainioita tekstejä ja jotenkin niin... sua :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos onnitteluista ja kannustuksesta! :)

    VastaaPoista